Kuruluş: 1972
Kökenlerimiz 1950’li yılların başında kurulan Ankara Ajansına dayanmaktadır. 1950 Genel seçimleri ile iktidarı kaybederek muhalefete geçen Cumhuriyet Halk Partisi karşısında Demokrat Partinin desteklediği Anadolu Ajansı ve Türk Haberler Ajansına alternatif olacak şekilde, halkın doğru haber alma ihtiyacını karşılamak için kurulmuştur.
 
İLK TEMELLER ve EL KOYMA
14 Ağustos 1950 tarihinde Kemal Zeki Gençosman’ın önderliğinde ANKARA AJANSI, kısa adıyla ANKA kuruldu. İlk bültenini 21 Ağustos’ta geçti. 14 Aralık 1953 tarihlinde Demokrat Partinin çıkarmış olduğu yasa ile Cumhuriyet Halk Partisinin tüm mallarına el konulması sürecinde ANKARA AJANSI’nın mallarına el konulmuş ve kapatılmıştır.
 
KÜLLERİNDEN DOĞAN EFSANEVİ “ANKA”

İKİNCİ KURULUŞ
Akşam'da gazetecilik yapan Altan Öymen'in 12 Mart Muhtırası döneminde yazdığı bir yazı nedeniyle gazeteyle ilişiğinin kesilmesini takiben Günaydın'ı çıkaran Haldun Simavi'nin Öymen'i teşviki ile 27 Mayıs 1972 tarihinde Kızılay merkezli olarak Anka Haber Ajansı kurulmuştur. Öymen'in işten çıkarılma tazminatı ve Günaydın'dan kapora olarak aldığı ₺20 biner ile ANKA'nın tek odalı ilk ofisi Kızılay'da tutulmuştur. Abonelerine Ankara haberlerini geçmekle mükellef olan ajansın kurucu kadrosunda Öymen'in dışında Gül Önet, Sevgi Soysal ve Ali Polat bulunmaktaydı.

BIR AJANSTAN ÖTE “GAZETECİLİK OKULU”
Kadrosu zamanla genişleyen ANKA abonelerine bülten geçmenin yanı sıra kimi muhabirleri ile Günaydın, Günaydın'ın eki Ayrıntılı Haber, Yeni Ortam ve Cumhuriyet gibi gazetelere köşe yazar hâle gelmiştir. Aynı zamanda ANKA Yayınları adıyla bir yayınevi kurulmuş ve siyasi kitaplar basılmaya başlanmıştır. Bu kitaplardan biri olan Uğur Mumcu ve Altan Öymen tarafından yazılarak 1975 yılında ilk baskısı yapılan Mobilya Dosyası, Türkiye'de araştırmacı gazeteciliğin başlangıç noktası olarak görülmektedir. 1976'da Halit Çelenk imzasıyla çıkan 141-142 Üzerine de konusu üzerine kaynak değerine sahip eserlerdendir. Bu süreçte Abbas Güçlü, Derya Sazak, Hasan Cemal, Hikmet Bila, Uğur Mumcu gibi gazetecilerin yetiştiği yer olan Anka Haber Ajansı bir gazetecilik okulu olarak kabul edilmiştir.

EKONOMIK SIKINTILAR ve İKİNCİ KAPANIŞ
1977 yılında Öymen'in siyasete atılmasıyla Müşerref Hekimoğlu'nun yönetimi altına giren ANKA bu dönemde anonim şirket hâlini almıştır. Hekimoğlu'nun 2004 yılında ölmesiyle ajansın yönetimini Nazif Ekzen devralmış, 2006'da ise Veli Özdemir ve Nuri Sefa Erdem'in ikili yönetimi altına girmiştir. Ekonomik darboğaza giren ANKA'da işçiler ilk kez 2008 yılında greve gitmeye karar verse de Türkiye Gazeteciler Sendikasıyla anlaşma neticesinde grevden vazgeçilmiş, şirket 2013 yılında da iflasını istemiştir. Ekim 2018 yılında Ankara21. İcra Dairesi tarafından kapatılmıştır.

“MERHABA”
ÜÇÜNCÜ KEZ
6 Kasım 2018 yılında kapanması ile Anka Haber Ajansı kısa sürede kendini tekrar küllerinden doğurmasını bilmiştir. Yenilenen kimliği ve kadrosuyla 2019 yılında tekelleşen, tek ses çıkaran medyaya “ÖZGÜR, TARAFSIZ HABER...” sloganıyla yeni bir nefes getirdi.

ANKA. 23 Haziran seçimlerinin hemen ardından Haber Ajansı kimliğiyle yeniden örgütlenmiş ve ulusal-yerel bazda yayın yapan çok sayıda televizyon, gazete ve internet sitesine haber servisine başlamıştır.
ANKA’nın hedefi geçmişteki misyonunu, günümüzün zor şartlarında, siyasetten ekonomiye, dış politikadan tüm yurttaki gelişmeleri, doğru ve tarafsız bir şekilde, evrensel değerlere uygun olarak abonelerimize ulaştırmaktır.

ANKA’nın hedefi; İdeolojik takıntılardan uzak, bağımsız olarak nesnel habercilik yapmak; Hakkaniyet ve dürüstlük temelinde içerik üretmek; Sesi bastırılan ve kısılan, dezenformasyon ile kendini ifade etme imkânı bulamayan tüm kesimler için çok sesli bir platform olmaktır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ:
E-posta: haber@ankahaber.net
Telefon: (312) 514-4140

ADRES BİLGİLERİ:
Atatürk Bulvarı No: 154/B Çankaya-ANKARA

cript>